Avrupa Patent Ofisi’nin (EPO) yayınladığı 2021 Index Raporu’nda 2020’ye göre toplam patent başvuru sayılarında yüzde 4,5’lik artış kaydedildi. Rapora göre Türkiye’nin başvuru sayısı 605’ten 732’ye yükselerek yüzde 21 arttı.

Avrupa’nın ve dünyanın patent karnesini ortaya koyan parametreler arasında yer alan ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından açıklanan Index Raporu’nun 2021 sonuçları açıklandı. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, rapora yönelik değerlendirme yaparak Türkiye’nin birçok ülkeden pozitif yönden ayrıştığına dikkat çekti. Raporda Türkiye’nin 23’üncü sırada yer aldığını ve başvuru adedini 605’den 732’e yükselttiğine işaret eden Akbulut, “Oransal olarak baktığımızda yüzde 21’lik artış söz konusu. Başvurularda özellikle sağlık, ilaç, makine ve kimya sektörlerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Ticarileşme çalışmalarına daha fazla ağırlık vererek yakaladığımız ivmeyi sürdürülebilir kılabiliriz” açıklamalarında bulundu.

2020’ye göre yüzde 4,5’lik artış kaydedildi

2021 yılında EPO’ya yapılan toplam başvuru sayısının bir önceki seneye göre yüzde 4,5 artış gösterdiğini ileten Akbulut, “Toplam başvuru sayısı 188 bin 600 oldu. En çok EPO’ya başvuru yapan ülke Amerika. Bu ülkeyi ardından Almanya, Japonya, Çin, Fransa ve Güney Kore izliyor. Genel anlamda EPO ülkelerinin toplam başvurular içerisindeki oranı ise yüzde 44 olarak öne çıkıyor. Diğer yandan Amerika yüzde 25’lik bir paya sahipken Japonya yüzde 14, Çin yüzde 6 ve Güney Kore yüzde 5’lik bir pasta payına sahip” ifadelerini kullandı.

Şirketler özelinde en fazla başvuruyu Huaweı yaptı

Öte yandan 2021 Index Raporu’nun firmalar özelinde en fazla başvurunun Huaweı tarafından yapıldığına vurgu yapan Akbulut, “Huaweı sırasıyla Samsung, LG, Ericsson, Siemens, Rayteon Tech, Qualcomm ve Sony takip ediyor. Burada yine bilgisayar tabanlı ve dijital iletişim şirketlerinin başı çektiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Benzer bir durumun Türkiye’de de görüldüğünü anlatan Akbulut, Turkcell firmasının patent başvurularında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. 2021 yılında en çok başvuru yapılan teknoloji sınıfının dijital iletişim alanı olduğuna değinen Akbulut, “Bu alanda toplam başvuru sayısı 15 bin 400, geçen yıla kıyasla yüzde 9,4’lük bir büyüme söz konusu. Medikal teknolojilerde ise 15 bin 321 başvuru gerçekleşti bu alanda artış oranı ise yüzde 0,8. Üçüncü sırada da 14 bin 671 başvuru ile yüzde 9,7’lik artış oranı ile bilgisayar teknolojileri geliyor” dedi.

İlaç alanındaki patent başvuruları yüzde 6,9 arttı

2021’de Avrupa Patent Ofisi’ne (EPO) ilaç alanında yapılan patent başvurularının yüzde 6,9 arttığını anlatan Cumhur Akbulut, “EPO üye ülkeleri, farmasötik patent başvurularının yüzde 39’unu oluşturdu ve Almanya, toplam yüzde 7’lik payla Avrupa’nın lider menşe ülkesi olmaya devam etti. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, pandeminin başlangıcından bu yana üniversitelerin ve startupların toplam COVID-19 aşı başvurularının yüzde 44’ünü oluşturduğunu gösterdi” diye konuştu.