Katar, dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip ülkelerinin başında gelmektedir. Katar, doğal gaz rezervi açısından dünyada 3. sırada yer almaktadır.  Katar’ın GSYİH’nın %56’sı, ihracat gelirlerinin ise %89’u petrol ve doğalgaz sektöründen elde edilmektedir. Katar’ın petrol rezervi 25,2 milyar varildir. Katar’ın ihracat gelirlerinin %49’unu petrol, %40’ını LNG teşkil etmektedir.

Diğer bir taraftan Katar, ekonomisini çeşitlendirmek amacıyla enerji dışı alanlarda faaliyet gösterecek firmaların ülkeye davet edilmesi yönünde de çalışmalar da yapmaktadır.

Ras Laffan ve Mesaieed Sanayi Bölgelerinin yanı sıra; Katar Bilim ve Teknoloji Parkı (Qatar Science and Technology Park) ve Katar Finans Merkezi (Qatar Financial Center) kurularak, teknoloji ve finans alanlarında yabancı yatırımcıların bu iki “serbest bölgede” %100 yabancı sermayeli şirket kurarak faaliyet göstermelerine imkan tanınmıştır.

Katar, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı 2019 raporu sıralamasında 190 ülke içinde 83’üncü, yeni şirket kurma sıralamasında ise 84’üncü sırada yer almaktadır. Katar, Körfez İş birliği Konseyi’nin bir üyesidir. Üye ülkeler arasında 2003 yılında uygulamaya geçirilen Gümrük Birliği’ne de dahildir. Gümrük Birliği kapsamında Konsey’in altı üyesi (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) ortak bir gümrük politikası ve gümrük tarifesi (%5 oranında) üzerinden diğer ülkelerle ticari alışverişlerini gerçekleştirmektedir.

Kaynak: İzmir Ticaret Odası / Katar Ülke Raporu

Türkiye’den Katar’a İhracat

Uluslararası ticaretle ilgili Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre, Katar’ın Türkiye’den yaptığı ithalat 2021’de 1,09 Milyar ABD Doları oldu.

2012-2021 yılları arasında Katar’ın Türkiye’ye yaptığı ithalat tablosu

TÜRKİYE’NİN KATAR’A İHRAÇ ETTİĞİ BAŞLICA ÜRÜNLER

  1. Elektrik-elektronik aksamı
  2. Mobilya
  3. İnşaat aksamları
  4. Petrol-mineral yağları
  5. Süt ve süt ürünleri

TÜRKİYE’NİN KATAR’DAN İTHAL ETTİĞİ BAŞALICA ÜRÜNLER

  1. İşlenmemiş Alüminyum
  2. Mineral Yakıtlar (LNG)
  3. Plastik Ürünleri

KATAR – TÜRKİYE İkili İş birliği Mekanizmaları

-Karma Ekonomik Komisyon: Türkiye-Katar 6. Dönem KEK Toplantısı 10 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Tarafımızdaki mevcut KEK Eşbaşkanı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Katar tarafındaki eşbaşkan ise Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali bin Ahmed El Kuvari’dir.

-Türkiye-Katar İş Konseyi: İki ülke iş konseyleri arasındaki yakın ilişkiler artan bir ivme ile güçlenmektedir. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile DEİK’in Türkiye-Katar İş Konseyi çatısı altındaki Katarlı muhatap kuruluşu Katar İşadamları Derneği (QBA) arasında Doha’da 22 Mart 2018 tarihinde bir toplantı gerçekleştirmiştir.

Kaynak: https://www.mfa.gov.tr/katar-ekonomisi.tr.mfa

Katar- Türkiye Yatırım İlişkileri

Katarla ilişkilerimiz gelişmeye devam etmektedir. 2014 yılında iki ülke arasında oluşturulan Yüksek Stratejik Komite (YSK) faaliyetleri ile ülkeler arası iş birliği üst düzeyde yürütülmektedir. Katar’a uygulanan ambargo, Katar ile ilişkilerimizin gelişimi açısından önemli bir fırsat yaratmıştır.

Türkiye söz konusu ambargodan itibaren kısa bir sürede Katar’a 220 uçak, 1 gemi ve 16 tır ile toplam 18 bin ton ihracat ürünü göndermiştir.

Katar pazarı başta gıda ve inşaat sektörü olmak üzere iş insanlarımız için önemli bir potansiyele sahiptir.  Bu sene 2022 yılı FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’da, büyük çaplı inşaat yatırımları gerçekleştirilecektir.

Ticaret Bakanlığımızca da 2018-2019 döneminde hedef ülkelerden biri olarak belirlenen Katar’da yabancı yatırımcılar için potansiyeli en yüksek sektör müteahhitlik sektörü olup, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan 200 civarında yatırım projesinin toplam tutarının yaklaşık 200 milyar $ olacağı, bu tutarın % 43’ünün altyapı, kalanının sağlık ve eğitim sektörleri için kullanılacağı, sektörde Türk firmalarının en önemli rakiplerinin İtalya, Almanya, İngiltere ve Çin firmaları olduğu belirtilmektedir.

Diğer yandan, bitkisel üretim ve bitki sağlığı, hayvancılık, hayvan ıslahı, hayvan sağlığı, balıkçılık ile gıda sağlığı alanlarında iş birliğinin sağlanması amacıyla Türkiye ile Katar arasında 18 Aralık 2016 tarihinde imzalanan ve 18.08.2017 tarihinde yürürlüğe giren “Tarım Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı” 5 yıl yürürlükte kalacak olup, gıda ihtiyacının %90’ını ithalatla karşılayan Katarı, ülkemiz gıda pazarının 1 numaralı alıcısı haline getirme potansiyeline sahiptir.

30.06.2019 tarihi itibariyle, Türkiye’de 170 adet Katar sermayeli firma bulunmaktadır.

Kaynak: https://api.izto.org.tr/storage/Documents/original/oohyLdz2wyyuqRW3.pdf

Katar’a Marka Tescili Nasıl Yapılır?

  • Katar Marka Tescil Başvuruları Katar Devleti Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’na ( MEC ) yapılmalıdır.
  • Kayıt işleminin tamamlanması 12-15 ay sürer.
  • Her sınıf için ayrı başvuru yapılmalıdır.
  • Katar’da tescilli ticari markaların, başvuru tarihinden itibaren on (10) yıllık bir geçerliliği vardır ve on (10) yıllık süreler için süresiz olarak yenilenebilir. (Diğer ülkelerde olduğu gibi)

Katar Marka Sorgulama (Katar’da Marka Araştırması)

Katar’da ticari marka başvurusunda bulunmadan önce ticari markanızın Katar’da tescile uygunluğunu belirlemek için Katar ticari marka ofisinden önce bir ön tescil ticari marka araştırması yapılmalıdır. Adres Patent Uzmanları sizin markanızı Katar’da araştırarak tescil uygunluğu konusunda sizi doğru yönlendirir. Daha detaylı bilgi ve Katar’da marka araştırması için uzmanlarımızdan şimdi bilgi alabilirsiniz.

Katar’da Marka Tescil Başvurunuzu Adres Patent ile Yapın

Adres Patent marka, patent ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent, telif hakları ve fikri mülkiyet hakları konusunda uluslararası düzeyde tavsiye ve uzman kadrosuyla danışmanlık yapmaktadır. Katar’da marka tescili ile ilgili detaylı bilgi için uzmanlarımızdan bilgi alın.