Yeşil Patentler, Sektöre Yeni Fırsatlar Sunacak

Değer zincirini A’dan Z’ye etkileyen sürdürülebilirlik fikri, sınai ve mülkiyet hakları konusunda yapılan patent başvurularında da kendisini göstermeye başladı. Sektör temsilcileri yeşil patentlerin sınai mülkiyet hakları konusunda yeni fırsatları da beraberinde getireceğini söyledi. 

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün bu yıl ki teması ‘Fikri mülkiyet ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri: Yenilik ve yaratıcılıkla ortak geleceğimizi inşa etmek’ olarak belirlendi. Etkinlik kapsamında 26 Nisan 2024 Cuma günü TÜBİTAK Marmara Teknopark ev sahipliğinde “Yeşil Patentler: Sürdürülebilir Gelecek İçin Çaba” konulu panelde patenlerin sürdürülebilirlik ekosistemindeki yerine vurgu yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Kocaeli İl Müdürü İlhan Aydın yaptı.

TÜBİTAK Marmara Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Deniz Yayla, girişimci tarafında sürdürülebilirlik tarafındaki desteklerin son dönemde artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Fikri, sınai ve mülkiyet hakları tarafında da bu gelişmelerin yansımalarını görmek mümkün” açıklamalarında bulundu.

Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yüksel ise çevreci patentlerle ilgili başvurularda son dönemde artış yaşandığına vurgu yaparak, “Bize gele başvurularda bu durumu doğruluyor” dedi.

KOBİ’lerin de ana gündeminde sürdürülebilirlik var

Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) Başkanı Bülent Kavaklı ise iklim değişikliğiyle ilgili mücadelenin çevreci patentlere yapılan başvuruları artırdığına vurgu yaptı. Kavalı, “Rüzgar türbinleri, güneş enerji sistemleri, yenilenebilir enerjiler, karbon ayak izi, biyobozunur ürünler gibi iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunması muhtemel teknolojilere yapılan patent başvurularında önemli artışlar var” ifadelerini kullandı. Kocaeli KOSGEB Batı Müdürü Hakan Demirci, KOSGEB’in sürdürülebilirlik alanında vermiş olduğu teşviklerden bahsetti. Demirci, “KOBİ’lerimiz de yapmış olduğu yatırımlarda çevre ve sürdürülebilirliği merkeze almış durumda. Biz de KOSGEB olarak KOBİ’lerimizin yanındayız” şeklinde konuştu.

Yeşil patenlerde de Çin öne çıkıyor

Türkiye Patent Hareketi Derneği Başkanı Av. Ali Çavuşoğlu, Türkiye’de yeşil patentlere yapılan başvuruların artış trendinde olduğunu ancak yeterli seviye olmadığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Çin, ABD, Japonya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Güney Kore genellikle en fazla yeşil patent alan ülkeler arasında yer alıyor. Çevresel hassasiyetlerin globalde artış göstermesi çevreci patentlerde de kendisini göstermeye başladı” değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici tercihlerinde sürdürülebilirlik öne çıkıyor

Yeşil patentlerin piyasayı sürdürülebilir ürünler ve çözümlerle doldurarak tüketici tercihlerini yönlendirdiğini kaydeden TÜBİTAK MAM Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Araştırma Gurubu Lider Tuba Budak Duhbacı, “Çevresel kaygıların artmasıyla birlikte, tüketiciler ve işletmeler çevre dostu ürün ve hizmetlere daha fazla talep göstermektedir. Yeşil patentler, bu talebi karşılamak için sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesine ve ticarileştirilmesine yardımcı olur” açıklamalarında bulundu. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, yeşil patentlerin sürdürülebilirlik için önemli olduğunu kaydeden Yüksel, “Yeşil patentler, çevresel sorunların çözülmesine katkıda bulunurken, aynı zamanda ekonomik fırsatlar yaratır” şeklinde konuştu.

Mobiliteye talepte artış var

Fosil yakıtların azalma eğiliminin her geçen gün artığını ve ulaşım konusunda elektrikli ve akülü teknolojilere yönelik çalışmaların yükseliş gösterdiğini ileten Volta Motor Sürdürülebilirlik Yöneticisi Yunus Emre Sağlam, “Bizde bu alandaki yatırımlarımızı artırıyoruz. Özellikle Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması çevresel hassasiyetler konusundaki yatırımları mecburi kıldı” diye konuştu.