Türkiye’nin İlk Coğrafi İşaretli Tescilli Şarabı: Avşa Adakarası

Coğrafi işarette tescil ekosistemi her geçen gün genişleme devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan incelemeler neticesinde Türkiye’nin ilk coğrafi işaret şarabı olan Avşa Adakarası coğrafi işaret tescili aldı.

Dünyada 300 milyar dolarlık hacme sahip olan coğrafi işaret tescili alan ürünler, tescil ekosistemine yeni ürünlerin katılmasıyla gücünü her geçen gün daha fazla artırıyor. Özellikle hem gastronomi hem de turizm ayağında yeni alanların açılmasına zemin hazırlayan bu ürünler, güvenilir üretimde de öne çıkmaya başladı. Ham ürünlerin katma değeri dönüşmesi ise işin farklı bir boyutu. Örnek vermek gerekirse üzümün işlemden geçirilerek şaraba dönüştürülmesi kilogram başı ihracatı da artıran önemli bir dinamik. Ülkemize 1800’lü yıllarda getirilen ve ‘şaraplı üzüm’ olarak bilinen Avşa Adakarası üzümü de katma değer noktasında önemli bir yere geldi. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Avşa Adakarası şarabının coğrafi işaret tescili aldığına vurgu yaparak, “Bu ürün ülkemizin ilk coğrafi işaret tescili alan şarabı. Tadı ve diğer özellikleriyle ürün özgünlüğünü ortaya koydu” açıklamalarında bulundu.

Türkiye, 350 milyar dolarlık pastadan daha fazla pay alabilir

Dünya şarap pazarının hali hazırda 350 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğuna vurgu yapan Akbulut, “Verilere göre bu hacmin 2028’e kadar 450 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle coğrafi işaret tescili alan şarapların bu büyümede etkili olabileceğini ifade edebiliriz” açıklamalarında bulundu. Coğrafi işaret tescilli şarapların yaygınlaşmasıyla Türkiye’nin 350 milyar dolarlık pastadan daha fazla pay alabileceğine işaret eden Akbulut, “Tescilden sonra pazarlama ve tanıtım çalışmalarına da ağırlık verilmesi önemli. Özellikle hedef pazar araştırmaları yapılarak ürünün daha fazla kişiye ulaşmasına önem verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.