YAZILIM NEDİR?

Yazılımlar farklı görevlere yönelik geliştirilen elektronik aygıtların birbiriyle uyumlu olarak çalışabilmesini sağlayan komutlar olarak özetlenebilmekte… Kısacası yazılımlar makinelere ne iş yapacağını ne kadar süre çalışacağını söyleyen bir nevi beyin görevindedir. Makinelerin mekanizmaları Fikri Mülkiyet Haklarından Patent ile koruma altına alınırken onlara asıl işi yaptıran makinenin beynine de Fikri Mülkiyet Koruması alması şarttır. Yazılımlar 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre Faydalı Model başvurusu ile korunamamakta, yalnızca Patent başvurusu ile korunabilmektedir. Bu doğrultuda yazılım alanında yapılan ve teknik unsur barındırıp, teknik bir probleme çözüm getirmeyi amaçlayan, yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini sağlayan yazılımlar Patent ile koruma sağlar.

PEKİ NEDEN PATENT ALMALIYIM?

Patent; yazılımınızı sizin izniniz olmadan 3.kişiler tarafından kullanımına karşı koruma sağlar. Yazılımınıza ancak patent aldıktan sonra hukuki bir koruma sağlayabilirsiniz. Alacağınız patent öncelikle sizi diğerlerine karşı korur ve 3.kişilere karşı yaptırım yapma hakkı sağlar…Bu işten para kazanmanıza yardımcı olarak PR avantajı da elde edersiniz.
Türkiye’de ve Dünyada her yıl açıklanan en inovatif şirketlerin sayısal analizine bakıldığında en üst sıralarda yazılım tabanlı şirketler ve Bilişim sektörü olduğunu görüyoruz.
Wipo (Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi) tarafından açıklanan son raporda Çin ve Amerika gibi en çok patent başvurusu yapan ülkelerde Bilgisayar Teknolojileri en çok başvuru yapılan sektör konumunda. Japonya’da da Bilgisayar teknolojileri en çok başvuru yapılan 2.sektör olarak karşımıza çıkmakta. Yine en çok patent başvurusu yapan ülkelerin başında gelen Kore de Dijital iletişimle ilgili patent başvuruları listenin başını çekmekte…
Wipo’nun geçtiğimiz ay açıkladığı verilerde 2021 yılında en çok PCT yapan şirketlerin başında da Huawei, Qualcomm, Samsung, LG gibi telekomünikasyon ve yazılım tabanlı şirketler gelmekte. Bunların hepsi yazılımların patent başvurusundaki önemini göstermekte…

YAZILIMIMA NASIL PATENT ALABİLİRİM?

Yazılımların tekniğinin patentlenebilmesi için Teknik Unsur yer alması gerekmektedir. Yazılımlarınızda yer alan sunucu, veri tabanı, bilgisayar, telefon, Bulut sistemleri Türk Patent Kurumu tarafından teknik unsur olarak kabul etmekte…
Sıra geldi ikinci eşik olan Teknik Probleme. Avrupa Patent Ofisinin benimsemiş olduğu “Comvik Yaklaşım” Türk Patent tarafından da kabul görmüştür…Peki nedir bu yaklaşım?
Mevcut donanımınız ile yazılımınız arasındaki Teknik Etkileşim standart teknik etkileşimin ötesinde bir etki (Further Technical Effect) gösteriyorsa yazılımlarınız patent ile koruma altına alınabilir. Buradaki kriterlerin sağlanabilmesi için bir vekil firma ile çalışmanız ve onların yönlendirmesi ile Türk Patentin ve yazılımınızı korumak istediğiniz diğer ülkelerde de gereken kriterleri sağlamanız gerekmektedir. Bunu tek başınıza yapabilmeniz imkansıza yakındır…

PEKİ YAZILIMIMIN KODLARI NASIL KORUYABİLİRİM?

Yazılımınızın tekniği Patent ile koruma altına alınırken, kodlarınız ise Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ile eser olarak kabul edilip Telif Hakları ile korunmaktadır. Veri tabanları da FSEK 6/11 de işleme ve derleme eserler başlığı altında eser olarak sayılmıştır. Bununla beraber Ara-yüzler de Tasarım Tescili ile koruma altına alınabilmektedir.

Patent Başvurusundaki aşamalar;
Öncelikle mühendislerimiz sizler ile görüşerek Yazılımınızın gerekli olan Teknik bilgileri alınmaktadır.
Patent başvurusu için gerekli olan İş Akış Diyagramları- Algoritmalar ile birlikte alınan bilgiler doğrultusunda buluşunuz Türk Patent Kurumunun istediği şekilde bir Tarifname hazırlanmaktadır. Tarifnameniz başlık, buluşunuzun amacını, önceki tekniği ve özeti içermektedir. Bunun yanında gerekli olarak çizimler de dosyanıza eklenmektedir. Geldik en önemli nokta olan İstemler bölümüne. Tecrübeli kadromuz ile İstemleriniz koruma kapsamınızı olabilecek en doğru şekilde hazırlamaktadır. Özellikle İstemlerin hazırlanması kısmında kesinlikle bir vekil gözü ile hazırlanması gerektedir. Aksi halde koruma kapsamınız ya çok dar ya da Patent almanızı engelleyecek kadar geniş olarak hazırlanabilmektedir.