Sınai mülkiyet haklarına verilen önemin her geçen gün artış gösterdiğinin altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Bu durumun yansımalarını özellikle uluslararası ticarette görmeye başladık. Markası veya patenti olmayan bir ürünle ihracat yaptığınız zaman faaliyet gösterdiğiniz pazarda ürününüz toplatılabilir ve o ülkeyle çalışmanızın önüne geçilebilir. Bu yüzden ihracatın teminatı marka ve patentten geçiyor” dedi

Adres Patent, ‘Türkiye’de Tescilsiz Marka Kalmayacak ve Türkiye Patentle Kalkınacak’ ilkesinden yola çıkarak 22 yıldır fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında reel sektördeki oyuncuların taleplerini karşılıyor. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, marka, patent, endüstriyel tasarım, internet alan adı (domain) ve sınai mülkiyet hakları alanında ortaya çıkan hukuki anlaşmazlıkların çözümü başta olmak üzere birçok hususta kurum ve kuruluşların çözüm ortağı olduklarını söyledi. Sınai mülkiyet haklarına verilen önemin her geçen gün artış gösterdiğinin altını çizen Akbulut, “Bu durumun yansımalarını özellikle uluslararası ticarette görmeye başladık. Markası veya patenti olmayan bir ürünle ihracat yaptığınız zaman faaliyet gösterdiğiniz pazarda ürününüz toplatılabilir ve o ülkeyle çalışmanızın önüne geçilebilir. Bu yüzden ihracatın teminatı marka ve patentten geçiyor” şeklinde konuştu. Özellikle Türkiye’nin sayılı kablo üreticileri arasında yer alan bir firmanın ihracat yaptığı ülkede markasını tescil ettirmediği için ürünlerinin o ülkeden toplatıldığını ileten Akbulut, “Ayrıca bazı fuarlar sergilemeyi istediğiniz ürünlerle ilgili patent dokümanlarını da sorguluyor. Aksi halde ürünlerin sergilenmemesi gibi bir tehlike de oluşuyor. Özellikle tekstil makineleri başta olmak üzere makine endüstrisini ilgilendiren birçok alanda bunu gördük” diye konuştu.

Kilogram başı ihracatı artırmadan kritik bir role sahip

ABD, Çin, Almanya, Güney Kore gibi gelişmiş ülkelerin zenginlik seviyesiyle sahip oldukları patent sayılarının doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Cumhur Akbulut, “Bu ülkelere baktığımız zaman patent sayılarına bağlı olarak kilogram ihracat birim fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz. Bu kapsamda kilogram başı ihracatı artırmamız adına ihracatçı firmalarımızın sınai mülkiyet haklarına daha fazla önem vermesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Tarihte ortaya çıkan her bir buluşun ihtiyaç doğduğunun altını çizen Cumhur Akbulut, “Yeni buluşlar için Amerika’yı yeniden keşfetmemize gerek yok. Sadece ihtiyaçları doğru bir şekilde tespit etmek ve bunu doğru yöntemlerle ticarileştirme yoluna götürmek patent sayılarımızın da artmasında etkili olacaktır” dedi.

Patent firmalarıyla sanayinin korelasyonu önemli

Sanayi sektöründe birçok firmanın ihtiyaç tespiti ve buna yönelik buluşlar geliştirme noktasında önemli atılımlar yaptığına değinen Cumhur Akbulut, “Ancak bazı şirketler geliştirdikleri bu ürünleri ticarileştirme noktasında hamle yapmaktan imtina ediyor. Burada kilogram başı ihracatı arıtmak ve ticarileşme konusunda patent firmalarıyla kurulacak pozitif korelasyonlar son derece kıymetli” diye konuştu. Öte yandan KOSGEB’in patent desteklerinden de bahseden Akbulut, “KOBİ düzeyindeki birçok firmaya KOSGEB, sınai mülkiyet hakları konusunda 50 bin liraya kadar destek veriyor” bununla birlikte Ticaret Bakanlığı, Tübitak, Kalkınma ajansları gibi daha birçok kurum ve kuruluşun farklı bütçelerle destek verdiği bilgisini verdi.