Millî Eğitim Bakanlığı’nın sınai mülkiyet alanında yapmış olduğu farkındalık çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Ocak ayında yayına çıkan toplamda 500 adet başvuru bulunduğuna vurgu yaparak, “Bu başvurulardan ortalama 300 başvuru ‘bilgisayar tabanlı buluşlara” ait. Yine 500 başvurudan 92 tanesinin Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî kurumlar tarafından yapılması sınai mülkiyet ekosistemi için oldukça kıymetli” dedi.

Türkiye de bilgisayar tabanlı patent başvuruları incelendiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî kurumlar tarafından yapılan 92 adet başvuru gerçekleştirilmiş durumda. Sınai mülkiyet alanında ticarileştirme ve buluş çalışmalarına son dönemde birçok kurum dikkat çekiyor. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı’nın sınai mülkiyet alanında yapmış olduğu farkındalık çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, bilgisayar tabanlı buluşlar alanında Türkiye’den 92 adet başvuru yapıldığını söyledi. Bu başvuruların Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî kurumlar tarafından yapılmasının sınai mülkiyet ekosistemi için oldukça kıymetli olduğuna işaret eden Akbulut, ilave olarak yapılan başvuruların 64’ünün liseler tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Akbulut, “Bu başvurular ülkemizin sınai mülkiyet alanında dünyada daha etkin bir konuma gelmesi adına atılan adımların sonuçları olduğunu görüyoruz. Kadın mucitlerin başvuru oranında yakaladığımız ivmeyi genç girişimcilerimiz ve öğrencilerimizin başvurularında da yakalayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Mucitler daha fazla teşvik edilmeli
Sanayideki çarkların dönmesine bağlı olarak Türkiye’deki mucitlerin de öne çıkmaya başladığını kaydeden Akbulut, “Üniversite sanayi iş birliklerinin artması geliştirilen ürünlerdeki ticarileştirme oranlarını da artırıyor. Sonuç itibarı ile piyasaya sürülen her bir buluş sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriliyor, üretiliyor. Özellikle burada buluşların geliştirilmesinde kritik yere sahip olan mucitler daha fazla teşvik edilmeli. Bu yönde alınacak aksiyonlar hem ülkemizin hem de sanayimizin daha fazla kazanmasını sağlayacak” diye konuştu.

Girişim ekosistemi büyüyor
Ekonomik kalkınmayla sınai mülkiyet başvurularının doğru orantılı olduğunu dile getiren Cumhur Akbulut, “Bu ekosistem içerisinde startup’lar önemli bir yere sahip. Son 11 yılda startup’lar tarafından yapılan patent başvuruları 20 kattan fazla artış gösterirken, buna bağlı olarak girişim ekosisteminin büyüklüğü de kendisini daha fazla göstermeye başladı. Bu ivmenin artan bir trendle yolunda devam edeceğini öngörüyoruz. Startup’lar tarafından yapılan patent başvuru sayılarının 9 binlere ulaşması ve ticarileştirme süreçlerinin de tamamlanmasıyla ülke ekonomisine istihdamdan, gayri safi milli hasılaya kadar zincirleme bir etki oluşacak” açıklamalarında bulundu.