Belçika, Avrupa’nın batısında bulunan ve yaklaşık 11 milyon nüfusu olan bir ülkedir. Belçika’nın resmi adı Belçika Krallığıdır. Toplam sınır uzunluğu 1512 km olan Belçika aynı zamanda bir NATO ülkesidir. Başkenti, Brüksel şehridir. Belçika’da da diğer Avrupa ülkeleri gibi para birimi olarak avro kullanılmaktadır. Belçika’nın komşuları; Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’dır.

Ticaretin ve teknolojinin yükselişte olduğu ülkelerden biri olan Belçika, marka tescil ettirmek adına da tercih edilen gözde ülkelerden bir tanesidir.

Belçika Marka Tescili

Markanızı bir ülkede yasal olarak koruma altına almanın tek yolu marka tescilidir. Markalar tescil edildikleri ülkelerde koruma sağlar bu nedenle markanızla Belçika pazarına girmek istiyorsanız marka tescilini bulunduğunuz ülkede almış olmanız size Belçika’da yasal koruma sağlamayacaktır.

Belçika’da marka tescili nasıl yapılır?

Belçika, Benelüks üyesidir . Benelux, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg ülkelerinin birliğidir . Belçika’da bir ticari marka tescili için başvurunun mutlaka Benelüks Fikri Mülkiyet Ofisi ( BOIP ) aracılığıyla yapılması gerekir ve alınan marka tescili bu üç üye ülkede birden koruma sağlar.

Eğer Belçika’da veya diğer Benelüks üyesi ülkelerde yerleşik bir firma değilseniz Belçika’da marka tescili başvurabileceğiniz farkı yöntemler de mevcuttur. Hadi gelin bunlara bir göz atalım:
Benelüks ülkeler aynı zamanda Avrupa Birliği üyesidir, bu nedenle Avrupa Birliği Ticari Markaları (EUTM) kapsamında da marka başvurusu yapılabilir.

Benelüks aynı zamanda Madrid Protokolü’nün de bir üyesidir. Bu nedenle, bir ticari markanın uluslararası tescilinin Madrid Sistemi aracılığıyla Belçika için de yapılabilmesi mümkündür. Biz bu yazımızda Belçika için marka başvurusunun Madrid sistemi ile yapılması hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz:

Markanızı Belçika ve bir çok Avrupa ülkesinde tescil edin

Markanızı tek bir marka başvurusu ile aynı anda 115’den fazla ülkede tescillendirebilirsiniz bu sistemin adı “Madrid Protokolü’dür.”

Madrid Protokolü Nedir?

Madrid Protokolü kısaca; üye ülkelerin sınırları dâhilinde yapılan marka tescilinin, uluslararası geçerlilik kazanmasıdır. Marka tescilinde her ülke için ayrı ayrı başvuru yapma zorunluluğunu kaldıran Madrid Protokolü, ülkeler arasındaki anlaşmalar sayesinde global geçerlilik kazanmaktadır.

Uluslararası marka tescil sistemi olarak da anılan protokol, girişimcilerin ve yeni marka sahiplerinin küresel ekonomiye daha kolay entegre olabilmesini sağlamaktadır.

Bu protokole üye olan ülkelerden bir tanesi Türkiye olduğu için Madrid Protokulü’nden yararlanarak markanızı Belçika’da da rahatlıkla tescil ettirebilirsiniz.

DİKKAT !!! En çok tercih edilen bu sistemde tescil alabilmek için başvurusu yapılacak markanın orijin ülkede (Türkiye) başvurusunun yapılmış ya da tescilli olması gerekir. Türkiye’deki başvuru baz alınarak onun üzerinden başvuru yapmak gerektiğinden Türkiye’deki markanın koruma kapsamı dışında sınıf seçmek mümkün olmadığı gibi farklı marka örneği de ekleyemezsiniz.

Özetle, markanızı önce bulunduğunuz ülkede sonrasında ise Belçika’da tescil ettirmeniz gerekmektedir.

Madrid Sistemi’nde Belçika Marka Tescili Koruma Süresi

Uluslararası marka tescili on yıl süre ile korunur. Uluslararası tescil, marka sahibi ya da vekilinin talebi üzerine yenileme ücretinin ödenmesi koşuluyla on yıllık süre için yenilenebilir. Uluslararası koruma süresi bitmeden altı ay içerisinde hatırlatma yapar.

Sizler de Madrid Sistemi ile Belçika pazarında markanızı on yıllık koruma altına alabilirsiniz.

Belçika Marka Tescili İçin Gerekli Belgeler

  1. Başvuru sahibi bilgileri,
  2. Vekâletname genel olarak başvuruda istenmemektedir. (Benelüks haricindeki ikametlerde yerel vekil aracılığı gerekmektedir. Bu nedenle imzaya yetkili olan kişi/kişilerce imzalanmış vekâletname gereklidir. Noterden onaylı olmasına gerek yoktur. Tüzel kişi başvurularda şirket kaşesi gerekmektedir.)
  3. Koruma altına alınması istenen marka örneği,
  4. Tescili talep edilen ürün ve hizmetlerin listesi, (Bir başvuru birden fazla sınıf içerebilir. Tescil listesi İngilizce diline çevrilecektir.)
  5. Rüçhan varsa, rüçhan hakkı belgesi (İngilizce dilinde ve kopya olması yeterlidir. 6 ay içerisinde verilmelidir.)
  6. Ortak marka başvurusu için teknik şartname gerekmektedir.

Belçika’da Marka Tescil Başvurunuzu Adres Patent ile Yapın

Adres Patent marka, patent ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent, telif hakları ve fikri mülkiyet hakları konusunda uluslararası düzeyde tavsiye ve uzman kadrosuyla danışmanlık yapmaktadır. Belçika’da marka tescili ile ilgili detaylı bilgi için uzmanlarımızdan bilgi alın.