Girişimciler İçin Patent Almanın Önemi ve Süreçlere Dair Rehber
- 28 Ocak 2025
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategoriler: Adres Patent, Patent

Posta Gazetesi yazarlarından Sayın Murat Güldüren, Genel Müdürümüz Sayın A. Cumhur Akbulut ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportajda, girişimcilere yönelik patent süreçleri ve inovasyonun önemi üzerine değerli bilgiler paylaşıldı. Röportajı aşağıda okuyabilirsiniz.
GİRİŞİMCİLERE PATENT REHBERİ
“Girişimcisiniz ve piyasada ciddi bir boşluğu dolduracak müthiş bir buluşunuz var. Ancak patentiniz yoksa rakipleriniz bu fikri çalıp pazara hızla girebilir ve sizi ciddi bir rekabet avantajından mahrum bırakabilir. İ şte uzmanından patent almayı kolaylaştıran rehber…
Çok zahmetli bir süreç’ denerek patent almayan girişimcilerin ve KOBİ’lerin icatlarını başkalarına kaptırması ve pazar dışına itilmeleri oldukça yaygın bir durum haline geldi. O açıdan piyasada ciddi bir boşluğu dolduracak iyi bir icadınız varsa kesinlikle bunu patent ile taçlandırmanız gerekiyor. Peki patent nasıl alınır?, İhlal durumunda ne gibi haklarınız vardır? gibi akla takılan pek çok sorunun cevabını Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut’tan aldık.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Patent, yenilikçi bir fikri koruyarak buluş sahibine yasal haklar tanır ve başkalarının izinsiz şekilde bu buluşu kullanmasını önler. Patent başvurusu için buluşunuzun yeni, mevcut çözümlerden farklı ve kullanılabilir olması gerekir. Başvurunuzu TÜRPATENT’ten kendiniz de yapabilirsiniz. Biz de bu noktada rehberlik yapıyoruz. Hatalı başvuru sonucu hak kaybına uğramamak için bizim gibi alanında uzman bir vekil ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
HER BULUŞ PATENTLENİR Mİ?
Her şey patentlenemez. Patent alabilmek için icadın yeni ve endüstride uygulanabilir olması gerekir. Ürünlerin ticarileşmesi ve katma değere dönüşmesi hem sektörün büyümesi hem de nitelikli üretimin artması adına kritik bir yere sahip. İhtiyaca uygun inovatif ve ticarileşme potansiyeli yüksek ürünlere odaklanmamız bu anlamda son derece önemli.
EN SIK KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR NELER?
Olumsuz gelen raporlara yapılan itirazlar ile sürecin uzaması en sık karşılaşılan zorluklar. Öte yandan teknik açıklama veya çizimlerdeki eksiklikler sebebiyle de reddedilen başvurular oluyor. Ayrıca başvuruda kullanılan dilin, hem teknik olarak doğru hem de hukuki olarak koruyucu olması gerekir. Yanlış veya yetersiz ifadeler, koruma kapsamını daraltabiliyor.
PATENT SÜRESİ BİTİNCE NE OLUR?
Patentler süreli bir koruma sağlar. Patent süresi dolduğunda ve yenileme ücrretleri ödenmediğinde, buluş üzerindeki özel haklar sona erer ve buluş, kamu malı haline gelir.
İHLAL DURUMUNDA NE YAPILIR?
Patent ihlali söz konusu olduğunda 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu, patent sahibine çok çeşitli haklar tanınmıştır. Patentli ürünlerle ilgili ticari faaliyetleri durdurmanın yanı sıra başvuru sahibi tazminat hakkına sahip olur.
MALİYETİ NEDİR?
Patent maliyeti Türk Patent ve Marka Kurumu’nun belirlediği harçlara göre başlıyor. Rüçhan Hakkı Talebi Ücreti, Avrupa Patentinin İtiraz veya Kısıtlama İşlemi Sonucu Değişen Fasikül Yayım Ücreti gibi ekstra taleplere bağlı olarak artış gösterebiliyor.
Şirketinizin KOBİ’lere yönelik sunduğu patent hizmetleri nelerdir?
Adres Patent olarak buluş sahiplerine patent alma sürecinde rehberlik ediyoruz. Başvuru belgelerinin hazırlanması, patent araştırması yapılması, tescil ve yasal süreçlerin takibi konusunda destek sağlıyoruz. Kısacası, sürecin her aşamasında uzmanlık sağlayarak zaman kazanmanıza ve hatalardan kaçınmanıza yardımcı oluyoruz. KOBİ’lerin yanı sıra kurum ve kuruluşlara da patent, marka, tasarım, faydalı model başta olmak üzere sınai mülkiyet konularında uçtan uca hizmet veriyoruz.