Birleşik Arap Emirlikleri veya kısaca BAE; Orta Doğu Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan’la komşu olan bir ülkedir. BAE monarşi ile yönetilen Yedi Emirlikten oluşan federasyondur. Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü’l-Hayme, Şârika ve Ummül-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır. Topraklarının %97’si çöl olan bu ülke, körfez ülkeleri içerisinde en liberal dış ticaret rejimine sahiptir.

10 milyona yakın nüfusuyla kişi başı milli geliri 35.000 $ düşmektedir.  300 milyar dolar ihracatı ve 287 milyar dolar ithalatı bulunan ülkenin ticaret karnesi aşağıdaki şekildedir.

Uluslararası rekabetin yoğun yaşandığı bir serbest pazara sahiptir. Yabancı sermayeye açıktır. Hedefi, Hong Kong ve Singapur bölgesinde ticaret, finans ve turizm merkezi olmaktır. İç piyasa rekabetçi, fiyat ve kaliteye duyarlı ve dışa açık bir pazardır. Bölgedeki diğer ülkelerin de önemli ölçüde mal ve hizmet tedarik ettiği veya temin ettiği bir ticaret merkezi konumundadır. Pazarın bu özelliğinden dolayı, ülkede her ülkeye ait ürün bulmak mümkündür. Ülkede tarım ve sanayi üretimi yetersiz olduğundan, ihtiyaçların büyük bir bölümü ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

İhracat yaptığı başlıca ülkeler: Suudi Arabistan, Irak, Umman, İran

İthalat yaptığı başlıca ülkeler: Çin, Hindistan, ABD, Japonya, Almanya

Başlıca ihracat kalemleri: Ham petrol, hidrokarbon ürünleri, altın, mücevherat, plastikler, elektrik ve elektronik ürünler, makinalar ve motorlu taşıtlar.

Başlıca ithalat kalemleri: Altın (işlenmemiş/yarı-işlenmiş), kıymetli taşlar/mücevherat, makinalar, elektrik ve elektronik ürünler, hava taşıtları, motorlu taşıtlar ve yedek parçaları, petrol ürünleri, plastikler, hazır giyim, demir-çelik.

Türkiye olarak başlıca ihraç ürünlerimiz: Kıymetli taşlar/metaller, makinalar ve elektrikli cihazlar.

Başlıca ithal ürünlerimiz: Altın, alüminyum, mücevherat, petrol yağları, kimyasal maddeler, demir

300 milyar dolar ihracatı ve 287 milyar dolar ithalatı ile yıllık toplam 588 milyar dolar dış ticaret hacmine kavuşmuştur.

Birleşik Arap Emirlikleri 287 milyar dolar ithalatını yaptığı yani ürün-hizmet satın aldığı başlıca ülkeler ve oranları; %18 oranında pay ile Çin’den 33 milyar dolar, %16 oranında pay ile Hindistan’dan 30 milyar dolar, %11 oranında pay ile ABD’den 20 milyar dolar ithalat yaparak gerçekleştirirken, %1,9 oranında pay ile 4 milyar dolar tutarında Türkiye’den ithalat yapmaktadır.

2019 yılı ihracatımızda ürün itibarıyla mücevher (altın), külçe altın, mineral yağlar ile halılar ve elmaslar önde gelmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Marka Tescili

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ürün veya hizmet satmak isteyen Türk ihracatçıları öncelikli olarak markalarını hemen MADRİD PROTOKOLÜ ile uluslararası olarak tescil alabilirler. Birleşik Arap Emirlikleri, Madrid Protokolüne 2021 sonunda üye olmuştur ve konsolosluk onaylı vekaletnameye ihtiyaç duyulmadan hemen başvuru yapılabilir.

BAE, Madrid Protokolüne üye olmadan önce, konsolosluk onaylı vekaletname masrafı yaparak ve çok sayıda süreçlerden geçerek başvuru kabul ediyordu. BAE, Madrid Protokolüne üye olduğu için marka sahipleri, ulusal başvurunun zorluk ve maliyetlerini yaşamadan, Madrid Protokolü sistemiyle daha modern bir uluslararası tescil sistemine kavuşmuştur. Bunun için Türk İhracatçılarının, konusunda uzman bir vekil aracılığıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurmaları yeterlidir.

Yardıma mı İhtiyacınız Var?

Adres Patent marka, patent ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent, telif hakları ve fikri mülkiyet hakları konusunda uluslararası düzeyde tavsiye ve uzman kadrosuyla danışmanlık yapmaktadır.  Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) marka tescili ile ilgili detaylı bilgi için uzmanlarımızdan bilgi alın