Dünyadaki teknik bilginin büyük bir kısmının patent dokümanlarında yer aldığının altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Bu kapsamda deprem başta olmak üzere afet yönetimi için dünyadaki bilginin yüzde 80’inden faydalanılmalı, patent dokümanlarından ne kadar çok faydalanırsak, doğal afetlerden göreceğimiz zarar da aynı oranda azalacaktır” dedi.

Türkiye’nin yapısı itibarı ile deprem kuşağında yer alması nu hususta alınacak tedbirlerin önemini daha fazla artırıyor. Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin yüz yılın felaketi olduğuna vurgu yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Devlet ve millet olarak bu zor dönemin yaralarını hep beraber sarıyoruz. Gerek konteyner gerekse temel gıda yardımlarının bölgeye ulaştırılması noktasında bütün kurum ve kuruluşlar seferber olmuş durumda” şeklinde konuştu. Afet yönetiminin dünya özelinde önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Akbulut, dünyadaki teknik bilginin büyük bir kısmının patent dokümanlarında yer aldığını dikkat çekti. Akbulut, “Bu kapsamda deprem başta olmak üzere afet yönetimi için dünyadaki teknik bilginin yüzde 80’ini patent dokümanlarında bulunuyor.  Patent dokümanlarından ne kadar çok faydalanırsak, doğal afetlerden göreceğimiz zarar da aynı oranda azalacaktır. Bunun için önceden alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek aksiyonlar kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl depremle ilgili yapılan patent başvuruları 30 civarında

Deprem alanında yapılan patent başvurularının geçtiğimiz yıl 30 civarında yer aldığını dile getiren Akbulut, bu alanda dünyada en fazla başvurunun Japonya tarafından yapıldığını söyledi Japonya’yı sırasıyla; Çin, ABD, Güney Kore, Kanada, Avustralya, Tayvan ve Rusya’nın takip ettiğine işaret eden Akbulut sözlerine şöyle devam etti: “Patent başvurularının dağılımlarına bakıldığında ise deprem izolatörleri, deprem yatakları, deprem öncesinde depremi haber veren alarmlar, uyarı ve sensörler, deprem uyarısı veren filtre sistemleri, deprem anında olası patlamaların önüne geçmek için doğalgaz ve elektrik akımlarını kesen cihazlar, valfler, sismik enerji sönümleyiciler, deprem anında sıkışma yapmayan kapı, çeşitli tahliye sedyeleri, deprem sonrasında kazazede tespit etme yöntemleri gibi birçok buluşlardan oluşuyor.”