Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili Trend Marka Gazetemiz için “Denizli’de Coğrafi İşaret ve Tarım” başlıklı bir yazı yazdı.

Yazıma öncelikle Coğrafi İşaret nedir sorusuna yanıt vermekle başlamak isterim. Coğrafi İşaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi İşaretli ürünler kültürel ve yerel değerleri korumakla birlikte ekonomik olarak da ciddi değerler taşımaktadır.

Coğrafi işaretli ürünler kendi içerisinde “Menşe Adı Tescili” ve “Mahreç İşaretleri” olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Menşe Adı Tescili; bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adı “menşe adı” olarak alınır. Bu tür bir işaret alınabilmesi için ürünün; Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan bir ürün olması, tüm veya esas nitelik veya özellikleri, bu yöre alan veya bölgeye özgü doğa ve beşerî unsurlardan kaynaklanan bir ürün olması, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması gerekmektedir. Bu özelliklerin tümünü birlikte taşıyan ürün “menşe adı” olarak tescil edilebilmekte ve korunmaktadır.

Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adının “mahreç işareti” olarak tescil edilebilmesi için de ürünün coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanan bir ürün olması, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş bir ürün olması, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan ürün olması gerekmektedir. Bu özelliklerin tümünü birlikte taşıyan ürün “mahreç işareti” olarak tescil edilebilmekte ve korunmaktadır.

Denizli’de üretilen leblebi ilimizdeki tek coğrafi işaretli tarım ürünü olarak dikkat çekmektedir. Leblebi üretimi; emek ve zaman isteyen, ustalık gerektiren bir meslektir. Leblebi üretiminde kullanılan makineler, nohutun bekleme, tavada pişme süresi belirli standartlara sahiptir. Bu standartlar sağlanırsa istenilen leblebi kalitesine ulaşılır. Bunları dikkate alarak Denizli Ticaret Borsası olarak ilimizde üretilen leblebinin coğrafi işaret tescil belgeli olması için girişimlerde bulunduk. Girişimlerimiz sonucunda 2007 yılında Denizli leblebisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Leblebinin üretim standartları da belirlendi. Artık üretim yapılırken bu standartlar gözetilerek üretim yapılmaktadır.

Şehrimiz bir sanayi şehri olduğu kadar tarım şehridir. İlimize özgü üretimleri, aromaları olan çeşitli tarım ürünlerinin de Coğrafi İşaretlerinin alınması konusunda çalışmalarımız olacaktır.



Bu site kullanıcı deneyimini geliştirmek için çerezler kullanır. KVKK uyarınca haklarınızı öğrenmek için kvkk aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.